Model af foster ved tidlig scanning

Tidlig scanning uge 5+0 – 13+6

Det vildeste øjeblik er når man ser 2 streger på en graviditets-test! Man er gravid! Det er fuldstændig surrealistisk og man forstår det sjældent helt i ét og samme øjeblik. På dette tidspunk er de fleste lige omkring graviditetsuge 4+0 (tidspunktet hvor man oprindeligt skulle have haft menstruation). For mange opstår der hurtigt et behov for at få graviditeten bekræftet, for eksempel via scanning. Hos Mageløs Graviditetsscanning i Odense byder vi jer hjertelig velkommen fra graviditetsuge 5+0.

Ved en tidlig scanning ses:

  • Om graviditeten sidder korrekt i livmoderen
  • Om der er normal mængde fostervand
  • Om der er en normal blommesæk
  • Hvor stort fosteret er, såkaldt CRL (Crown-rumb-length)
  • Hvornår der ca er termin
  • Om der er tvillinger/trillinger
  • Fra uge 6+0 ses hjerteblink

Hvorfor blive scannet tidligt i graviditeten?

Ønsket om at blive scannet i den tidlige del af graviditeten kan opstå af flere årsager. Men ofte er det frygten for at abortere der fylder meget på dette tidspunkt. Specielt hvis man har oplevet spontan abort tidligere fylder dette (naturligvis) meget.

For nogen kan det være tvivlen om hvor langt man er henne i graviditeten (typisk hvis man har meget uregelmæssige menstruationer, eller hvis man er blevet uplanlagt gravid).

Ens for de fleste er, at de første 12 uger føles som en evighed og at det kan hjælpe at kunne se frem til en ekstra scanning inden uge 12.

Kunde får overrakt graviditets scanningsbilleder

Hvordan scanner vi?

Oftest scanner vi ”udefra”, altså via maveskindet, men indimellem er vi nødt til at scanne ”indvendigt”, altså vaginalt, ved de tidlige scanninger, for at få optimalt overblik. Vi respekterer naturligvis altid hvis man ikke ønsker vaginal scanning.

Jordemoderkaffe og hjul

Får man billeder og video med hjem?

Uanset hvilken scanning du vælger får du tilsendt billeder og video direkte til din telefon straks efter scanningen er slut. Du får desuden altid  udprintede billeder i sort/hvid. Til 3d/4d -scanninger får du billeder printede i farve.

Få vigtige oplysninger om din graviditet

Det er ikke muligt at se kønnet ved en tidlig scanning. Det er først fra uge 14+0, vi med sikkerhed kan bestemme kønnet via en kønsscanning.

Finder vi ved scanningen ud af, at du er tidligere i din graviditet end først anslået, vil du stadig få vigtige oplysninger om din graviditet – heriblandt om graviditeten sidder, som den skal, og hvor stort fosteret er. Denne information kan du bruge, når du er ved egen læge og skal planlægge dit forløb med prøver, hospitalsbesøg osv.

graviditetsuger

Hvornår kan man tidligst blive scannet?

Vi udfører tidlige scanninger fra uge 5+0. For kvinder, der vælger at få lavet en scanning meget tidligt i graviditeten, kan det blive nødvendigt at udføre vaginalscanning for at komme tæt på livmoderen.

3d scanning af gravid mave

Bestil tid til en tidlig scanning

Alle gravide bliver tilbudt to scanninger af det offentlige – den første er nakkefoldsscanningen, som først finder sted i uge 11+3 til 13+6, og den anden er misdannelsesscanningen i uge 18-21.

Kan du ikke vente med at se den lille indtil da, eller vil du blot vil sikre dig, at alt er, som det skal være, så kan en tidlig scanning være en god og tryg løsning.

Se evt billeder af en tidlig scanning i billedserien i bunden af siden